Wednesday, August 26, 2009

4 Ramadhan

Kempen Kibar Jalur Gemilang
Sempena Kemerdekaan Malaysia
ke 52
Kempen Kibar Jalur Gemilang


Salam lagi sekali pada anda semua!! :D
Semoga anda berada dalam keadaan segar bugar pagi2 ni :D

Pada post kali ni, tak banyak citer kot..
Yang along leh cakap my class wah! pack sangat!!
dari 8.30am-6pm.. huhuhu (non stop!)

Masa tu i have a test 1 (Labor Economic)
Yang sedihnyer, ta dapat perform langsungggg (huhuhuhu)
Sedih... sebab tak prepare kan...
Mana taknyer, bila nak study mata ngantuk sgt... terus jer tido :(

Ni ada kesempatan ni nak mintak tolong/pendapat/opinion/suggestion (same jela kan??) dari anda semua..

Camne kita nak ilang kan rasa letih dalam bulan Ramadhan ni?

Yela, bila pagi dalam kelas, along ngantuk..
Bila da berbuka after terawih badan letih, ngantuk.. sampaikan takleh nak study..
hari2 bdn letih!
sampai bila nak jadi camni :(
tolong alongggggggggggggg....

Masa waktu berbuka, kami berbuka dgn menu baru! :)
Nak tau ape die???

Ini dia!!!!

Emmm hasilnyer sodapppp!

Ni my Ibu la yang search kat internet!
NAk tau ape resepinyer??
Meh2! along bagi, anda cuba try kat umah :)

INGREDIENTS:

500 gm sotong sedang [bersihkan, potong 3 dan gorengkan sikit]
3 biji kentang [potong baji dan gorengkan]
3 helai daun limau purut [koyakkan]
3 tangkai cili besar
3 tangkai serai [ketukkan]
1 labu bawang besar [mayang]
1/2 cawan air asalm jawa
5 tangkai daun ketumbar
2 biji buah tomato [belah 4]
minyak
garam

BAHAN TUMBUK:


5 biji cili api
5 biji cili merah
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

METHODS:


1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan sedikit air dan sotong. Gaulkan rata. Gunakan api perlahan
3. Masukkan daun limau purut,, serai.bawang besar dan semua bahan di atas.
4. Masukkan air asam .
5. Bila nampak kering air, masukkan sotong dan kentang. Gaulkan rata.
6. Angkat dan hiaskan dengan daun ketumbar yg dipotong.


TERAWIH 5

Allah Ta’ala memberinya pahala seperti pahala orang yang sembahyang di Masjidil Haram, Masjid Madinah dan Masjidil Aqsa.




5 comments:

DaliaLiyana said...

mmg tgh mood merdeka ek??
out of topic--->akak ni akak olok2 miSs siv....hehehe..bukan akak kandung....:)

lya.nana said...

sila minum susu...
it works on me...
tak rasa letih pun..;)

miSs siv said...

giler best lauk!!
hahaha~

jgn la makan bebyk time berbuka..
=)

<< s| tED| >> said...

apa nama menu ni? tak mention pun.. ekekekekeek


nak ilang letih dan ngantuk! apa ek?/ ekekekek

Along25 said...

DaliaLiyana: hahahaha... bse jer... eh? akak olok2??? ehehehehehe

lya : ya, btolke minum susu tak rase letih? nak cuba gak r :)

misSiv : ne de mkn byk... da cover lebih ni uhuhuhuhu btol.... tak tipu...

Ted : miss ted ku cyg, ado kat gambar tu uuhuhuhuhuh

Teman Along

Categories

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews