Thursday, October 29, 2009

Lelaki vs Perempuan


Ni bukan kisah lawan2 antara lelaki & perempuan.encem
Ini cerita tentang perhubungan...
Anda sudah ada pasangan? hehehehhe...
Cepu cemas tak soalan along? hahahahaha...sengihnampakgigi

Adakah anda kekal dgn pasangan anda sekarang ni?
Mana yang da kawen jagalah pasangan dgn baik...
Yang masih bercouple mesti lagi dasat kisah nyer yer...

Sekarang ni ramai yang mabuk cinta..
Cinta itu indah...
Cinta itu manis...
I love you very much la..
I miss You lah..
Macam2 lagi lah yang di lafazkan...
Sampai cair pasangan tu...

Tapi adakah kita still lagi ucapkan sumer tu hingga akhir hayat kita pada pasangn kita tu?
Sekarang ni perkahwinan pun macam satu permainan..
Ramai yang bercerai dgn alasan "tiada jodoh"

Kalau yang bercouple ni plak, mule2 menatang bagai minyak yg penuh..
Macam orang2 tua kata "kentut pun bau wangi" ros
Bila da jauh, mulalah start lupakan pasangan yang setia menanti nun jauh disana..
Ramai gak dikalangan kawan2 along jadi camtu...
Kebanyakan mangsa ialah perempuan...(harap terima yer Encik lelaki) Ada yang frust menonggeng..menangis...tak dapat nak belajar lah, tak dapat nak wat keja lah, itu lah, inilah, perit rasanya... kesian mereka...

Mungkin lelaki pun ada yang jadi serupa seperti nasib si mangsa (perempuan)
tetapi kejap, jer rasanya.. Pastu esok lusa mereka leh find out yang lain...
Kecuali pada mereka yang setia.. (kagumlah..)

Persoalannya...Kenapa jadi mcm tu yer?soal

Nak jadi cerita along ada seorang kwn labelkan saje si A (perempuan). Dia da break off ngn bf dia. Nak tau sebab apa? katanya bf dia tak bersedia lagi. Tak nak bercouple2 wat masa ni. Nak pk masa depan. Byg kan apa rasa hati kawan along tu? Dia sentiasa tertanya2 apa salah dia. nape wat dia mcm tu. Sedangkan takde gado. Kesian kawan along tu. Kebetulan, bf die sambung plak belajar kat tempat yang sama along belajar skg ni. Nak di pendekkan cerita along pernah nampak dia(bf) ber comment kat laman sosial(fs) ngn member along gak masa diploma dulu. bukan main rancak.. bermanja2 pun ada... dalam hati along berkata "tak lame lagi melekat gak dua2 dak ni lain mcm jer tgk" Tup2 dgn terkejutnyer along tgk kat laman sosial gak (fb) she have relationship with that guy! OMG!! tak sangka kan...

Da tak nak kawan along tu nape tak berterus terang jer? Nape mesti bagi alasan mcm tunjuk baik sgt. "nak fikir masa depan" macam tu ke bagus? Nak jaga ati pun tak perlulah menipu sampai mcm tu sekali.. Be a professional.. if tak nak ckp tak nak.. If rasa tak boleh teruskan hubungan jgn adakan relationship tu.. I know jodoh tu ketentuan Allah, tapi kalau kita ikhlas, jodoh tu akan kekal.. Kan? Bukan dia jer, ramai g kawan along yg kena mcm ni... Hm...

Moral dlm kisah ni, berkawan biar ada ketelusannya jika inginkan mereka menjadi penyeri hidup kita suatu hari nanti..

Perkahwinan bukan permainan, tetapi utk lahirkan generasi kita yang baik di masa akan dtg...

Ok kawan2 :)

Yang baik datang nyer dari Allah, yang lemah dari diri along sendiri...

Fikir2 kanlah....

2 comments:

sI tEDI said...

alah.. waktu bercnta mmg semua buruk x nampak... depan mata semua yg baik jek..


kenapa lak clash? tetiba lak x bersedia.. isk ..

Along25 said...

tu la tedi... alsan da lapuk kan... nape mesti jadi mcm tu kan... hm....

Teman Along

Categories

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews