Friday, October 2, 2009

Perlukah Pembantu Rumah?













Salam...senyum

Ok.. topik kali ni mengenai pembantu rumah :) topi

Nape along tiba2 bukak topic camni? Sebab...
utk berkongsi pendapat & dapat respon dari kawan2 sumer..

Masa di kelas Labor Eco siang tadi, before akhiri kelas, dia ada tanya sama ada in the future nanti adakah kita perlukan pembantu rumah?

Ada yang jawab perlu, ada juga yang jawab tak.. Macam2 jawapan yang mereka beri..

Macam ni :

"Perlu, sebab mereka boleh tolong saya, sebab masa tu saya da busy"

"Saya akan amik dia waktu weekdays jer, weekend jgn kacau"

"Saya akan amik mereka utk part time jer"


"Tak perlu, sebab saya leh wat sendiri sumer keje rumah"


"Tak nak sebab nanti dieorang tak wat keje asyik bergayut jer"

"Tak mau sebab nanti die pukul anak saya"


Ui.. macam2 lagi lah jawapan... hahahhahaha... Pape pun sumer jawapan tu tak penting. Yang penting keputusan dari diri kita sendiri. Jika kita yakin yang kita boleh organize rumah kita, family kita in the future nanti, ok teruskan usaha anda tu. Jika kita rasa kita perlukan service mereka, kita survey & cari orang yang betul2 yang boleh bagi service yang baik utk kita & family kita. Bak kata lecturer along tadi cari yan muda, aktif, & kuat bekerja.

Jgn cari orang yang da berumur, nanti nak angkat kerusi pun tak larat amik masa pulak kan.
Bila da ada pembantu rumah nanti jgn wat mereka cam hamba yang leh anda mendera macam isu2 yang telah berbangkit sebelum2 ni. Ingat tu! Mereka tu pun manusia juga, punyai hati & perasaan. [Cewah!]

* So? anda mcmana? perlukan khidmat mereka ke? hehehehe...gelakguling

4 comments:

sI tEDI said...

bagi aku better buat sendiri.. :)

oRkId eDyLiYnE said...

dependlah...
macam along cakap tu, kalau kita rasa perlu, kita ambil...
kalau tak, tak payahlah...
sebab setiap orang kesibukkannya berbeza2...
kita pun tak tahu lagi after 3 or 4 years nanti kita jadi apa...
either sibuk or tidak...
=)

Along25 said...

ya... btol tu orked... depends gak... so anda mcmane? hhehehehehhe

Along25 said...

wah tedi... bagus tu :) ni btol ekonomi nih hahahahha

Teman Along

Categories

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Affiliate Network Reviews